Met wie?

 

…Met wie voer ik in al die jaren?
Vaak bereiken mij verzoeken of ik met die of die gevaren heb.
Dan moet ik gaan zoeken in de bemanningslijsten die zorgvuldig door Piet Voorburg zijn bijgehouden.
Veel van die namen zeggen me nu weinig en kan er ook geen gezichten meer bijhalen.

‘Utrecht’.

 

Bemanning ‘Utrecht’ november 1966 t/m februari 1967: Kapitein H. Bronsdijk, d.d. 1e stuurman S.O. Klipp, 2e stuurman A.G. Kersten, marconist J.W.R. Kimmel, marconist O.R. de Haan, marconist H. Klaver, 1e wtk. W. Verhey, d.d. 2e wtk. J.M. Uyl, 3e wtk. J.H. de Baat, ass. wtk. R. Visman, olieman M.W. Giesbert, olieman J.E. v. Welie, bootsman J.Th. Viersma, matroos-runner Th.A. Dijkstra, matroos-runner R. Sip, matroos-runner H.K. Groet, matroos o.g. J. Dijkstra, d.d. matroos o.g. J.R. Schuiling, kok H. Smit, jongen A.F.J.M. Dekker, jongen A.E.J. Bouhof.

Terwijl ik in die tijd ook met de olielui M. Guyt en A. Kooren op de ‘Utrecht’ gevaren heb.

‘Utrecht’.

 

Bemanning ‘Utrecht’ februari 1967 t/m maart 1967 : Kapitein H. Post, d.d. 1e stuurman J.C.M. Handgraaf, 2e stuurman M.M. Möhlmann, marconist J.W.R. Kimmel, marconist H. Ligthart, marconist H. Klaver, 1e wtk. J. Lugtenburg, 2e wtk. G.G. de Gelder, 3e wtk. R. Duister, olieman J.E. v. Welie, olieman-runner J.J. Bakker, ass. wtk. R.Ch. Visman, d.d. bootsman J. v. Deventer, matroos-runner P. Zwart, matroos-runner Th. Sprakel, matroos-runner R.J.W. Bleiswijk, matroos o.g. J. Wolters, matroos o.g. C.J.A. de Jong, kok R. Jongejans, koksjongen G.H. Grisel, jongen R. v. Halderen.

‘Willem Barendsz’.

 

Bemanning ‘Willem Barendsz’ juni 1967 t/m september 1967: Kapitein A. Kleingeld, 1e stuurman G.J.G. Mulder, 2e stuurman A.G. Kersten, marconist H. Klaver, 1e wtk, D. v.d. Wateren, d.d. 2e wtk. J.M. Uijl, 3e wtk. G.E. Jansen, ass. wtk. R.Ch. Visman, olieman A. Ketting, olieman H.W. Giesbert, bootsman H. Buter, matroos-runner A.J.M. Timmerman, matroos-runner R. Deelder, matroos runner C. van Wijk, matroos o.g. J.R.A. Schuiling, matroos o.g. A.M. Geul, kok J. Klooster, koksjongen H.N. Groeneveld, jongen D.J.M. Eelsing, jongen J.W. van Arnhem.

‘Utrecht’.

 

Bemanning ‘Utrecht’ december 1967 t/m februari 1968: Kapitein A.A.W. Christiaans, 1e stuurman C.J. v.d. Brink, 2e stuurman R. Postma, adsp. stuurman R. Abma, marconist T. v. Spriel, 1e wtk. I.J. Buis, 2e wtk. J.J. v. d Veen, 3e wtk. M.A. Noort, ass. wtk. R. Visman, olieman-runner S. Andringa, olieman Y. Boekestyn, bootsman A.L. de Jonge, matroos-runner S. Zwier, matroos-runner E. v. Rees, matroos-runner H. Hennevanger, matroos-runner J. R. Blonk, d.d. matroos o.g. R.A. Schaap, kok S. Swaab, koksjongen J.W. Holland, jongen M.M. Merbis.

‘Utrecht’.

 

Bemanning ‘Utrecht’ april 1968 t/m juni 1968: Kapitein A. Kleingeld, 1e stuurman A.N. van Baalen, 2e stuurman J.C. de Groote, marconist T. van Spriel, marconist W.N. Beets, 1e wtk. J. Lugtenburg, 2e wtk. A.J.M. Scholten, 3e wtk. M.A. Noort, ass. wtk. R.C. Visman, runner-olieman H.W. Giesbert, runner-olieman E. Nicolai, d.d. bootsman J. de Blaauw, matroos-runner H. Hennevanger, matroos-runner J.N. v.d. Voet, matroos-runner H.J. van Dijke, matroos o.g. N. Stavenuiter, matroos o.g. R.A. Schaap, kok T. Simon, jongen R.T. Springer, jongen H. Huyer.

‘Jacob van Heemskerck’.

 

Bemanning ‘Jacob van Heemskerck’ december 1968 t/m april 1969: Kapitein H. Bronsdijk, 1e stuurman H. Post, 2e stuurman H. Klijnveld, marconist H. Alkema. 1e wtk. J. Vijfhuize, 2e wtk. L. v.d. Brink, 3e wtk. R. Visman, runner M.G. de Jong, kok A. v. Driel, jongen C. Verpoorten, jongen P. Verbree, bootsman A. Weeteling, matroos-runner M. v. Weeren, matroos-runner A. Dorland, matroos-runner A. Cornelisse, matroos o.g. H. Huyer, matroos o.g. P. Krebs.

In januari werd Kapitein H. Bronsdijk door Kapitein D. v. Dorp afgelost.

‘Groningen’.

 

Bemanning ‘Groningen’ juli 1969 t/m januari 1970: Kapitein B.M. v.d. Velden, 1e stuurman T.B.E. v.d. Merwe, 2e stuurman J.P. Jense, marconist J.B. Plaatsman, bootsman J.H. v.d. Voet, matroos-runner M.J. v.d. Meide, matroos-runner H. Holverda. matroos-runner J.J. Neef. matroos o.g. R.J. Lakeman, kok C.H.P. Morel, koksjongen K. Beute. dekjongen D. Berkhout, 1e wtk. L.H.W.M. v.d. Brink, 2e wtk. T. Oudkerk, 3e wtk. R.C. Visman, L.L. wtk. A. Dekker, runner K. Bruyns.

‘Gelderland’.

 

Bemanning ‘Gelderland’ maart 1970 t/m september 1970: Kapitein T. v. Oosten, 1e stuurman H.A. Starrenburg, 2e stuurman G.A. de Fouw, adsp. stuurman A.M. Geul, marconist O.R. de Haan, bootsman A.J. Timmerman, matroos M. Hommes, matroos R. Zwart, matroos o.g. W. Posthuma, kok T. Simon, koksjongen P.R. Klooster, 1e wtk. D.H. v. Bruggen, 2e wtk. A. Boon, 3e wtk. R. Visman, ass. wtk. C.A. v. de Mijl, runner M.J.A. Haije, runner F.F.M. de Lange.

‘Utrecht’.

 

Bemanning ‘Utrecht’ november 1971 t/m december 1971:
Voor zover bekend: 2e stuurman Rob Zwart, 2e wtk. R. Visman.

Daarnaast heb ik met de ‘Cycloop’ nog kustreisjes gemaakt of was aangemonsterd als de ‘Cycloop’ als joppenboot stand-by lag.

‘Cycloop’.

 

Bemanning ‘Cycloop’ september/oktober 1972: Kapitein ?, 1e stuurman ?, 2e stuurman Rob Zwart, 1e wtk. ?, 2e wtk Rob Visman, 3e wtk. ?, Bootsman Do Roos, matroos ?, matroos ?, matroos o.g. L. van Duijvenbode, kok ?, jongen ?.

Bemanning ‘Cycloop’ oktober/november 1972: 2e wtk. R. Visman, 2e stuurman Rob Zwart.

Bemanning ‘Cycloop’ september 1973: 2e wtk. R. Visman.

Bemanning ‘Cycloop’ maart 1975: 1e wtk. R. Visman, Henk Levasier, Hans van der Haven.

Bemanning ‘Cycloop’ april 1975: 1e wtk. R. Visman.

Bemanning ‘Cycloop’ april 1976: 1e wtk. Rob Visman.

Bemanning ‘Cycloop’ mei 1976: Hugo Hennevanger, 1e wtk. Rob Visman.

Bemanning ‘Cycloop’ juni 1976: 1e wtk. Rob Visman, Hugo Hennevanger.

Bemanning ‘Cycloop’ juli 1976: 1e wtk. R. Visman, Hugo Hennevanger.

‘Titan’.

 

Er zijn geen bemanningslijsten bekend van de ‘Titan’ na september 1969.

Bemanning ‘Titan’ 14 januari 1972: 2e wtk. R. Visman, kok Henk Roessink.

Bemanning ‘Titan’ februari 1972: 2e wtk. R. Visman.

Bemanning ‘Titan’ maart 1972: 2e wtk. R. Visman.

Bemanning ‘Titan’ september 1972: 2e wtk. R. Visman, jongen Cees Paardekam.

Bemanning ‘Titan’ oktober 1972: 2e wtk. R. Visman, jongen Cees Paardekam.

Bemanning ‘Titan’ februari 1975: 1e wtk. R. Visman.

Uitgezonden naar Marsa-el-Brega in Libië.
De ‘Simson’, ‘Hector’ en ‘Assistent’ waren daar toen werkzaam.

‘Simson’.

‘Hector’.

‘Assistent’.

 

Bij mijn weten waren er geen marconisten werkzaam in Libië.

Op de ‘Assistent’ heb ik o.a., zover ik mij herinner, met de schippers A. van Oosten, Hille Post en Dirk de Boot gevaren.

Bemanning ‘Simson’ maart/april/mei/juni 1972: 2e wtk. Rob Visman, marconist W. van der Ham, verdere namen helaas nog niet bekend.

Bemanning ‘Simson’ december/januari/februari/maart 1972/1973: 2e wtk. Rob Visman, kok Henk Roessink, verdere namen helaas nog niet bekend.

Bemanning ‘Simson’juni/ juli/augustus/september 1973: 2e wtk. Rob Visman, kok Henk Roessink, verdere namen helaas nog niet bekend.

Bemanning ‘Simson’ maart/april/mei 1974: 2e wtk. Rob Visman, verdere namen helaas nog niet bekend.

Bemanning ‘Hector’ september/december 1974: Rob Visman d.d. 1e machinist.

Vanaf 1975 wordt alleen vermeld wie werkzaam was in Libië en niet meer wie op welke boot werkzaam was.

Bemanning ‘Simson’ werkzaam in Libië juli/oktober 1975: kapitein B. Helemigh, matroos J. Heins, matroos J. Klaassen, matroos J. Spijker, kok J. Stroosma, 1e wtk. R. Visman, olieman I. de Smit, olieman/duiker G. Hoogendijk, matroos/duiker A. van Delft.

Werkzaam te Libië juni 1976: A. van Oosten, D.K. Docter, J.W. Kielman, J. Westerwal, W.C. Kaufman, J. van Vierzen, D.O.J. Meulenbrouck, A. v.d. Lugt, R. Visman, L. Haasnoot, H. Jonkman, G. Vermeulen, W. van Roest, R. Zijlstra, S. Zwiers, J. Kuper, J. v.d. Hoek, G. Christoffels, G. Schoeman, P. v.d. Moolen.

Het was even uitzoeken op welke schepen ik allemaal gevaren heb bij Bureau-Wijsmuller.
Hier het toch nog onvolledige lijstje, want in de havendienst voer je ook op schepen waar nooit een bemanningslijst van werd bijgehouden of op aangemonsterd was.

Tijdlijst.

 

U ziet het, vele namen.
Met sommigen kwam je weer te varen op andere schepen.
Ook op de schepen die hier niet vernoemd zijn.
Met een enkeling heb ik nog lang contact gehouden.

Wat zou er van de rest geworden zijn?

 

Comments

  1. Van der Ham was marconist in Libie op de Friesland

Geef een reactie