Herinneringen

  Op aandringen van mijn schoondochter en door de toevallig gevonden informatiebron van Piet Voorburg ben ik begonnen mijn herinneringen op te schrijven. Over de tijd van varen bij Bureau Wijsmuller als 'machinist'.   Van al die belevenissen heb ik een boekje ... Lees verder »

Een jongensdroom werd waarheid

  ...Varen wilde ik al van kleins af aan. Van mijn ouders mocht ik naar zee, maar wel achter de mast. Mijn vader was daar onverbiddelijk in: de man had gelijk. En zo ging ik nog twee jaar naar de machinistenschool ‘Maarten Tromp’ in Den Briel. In oktober 1966 haalde ... Lees verder »

Het jaar 1966

  ...Het jaar had nog maar één maand te gaan en ik was aangemonsterd op de zeesleper 'Utrecht' van Bureau Wijsmuller BV. Mijn zeemansleven nam een aanvang. Nog voor ik goed en wel gewend was aan het scheepsleven kreeg ik mijn doop.   Er werd zwaar weer in de ... Lees verder »

Het jaar 1967

  ...Aan het zeemansleven aan boord begon ik langzaam te wennen. Zeeziekte had ik overwonnen en in mijn maritiem bestaan kwam de zon op. Maar de beproeving moest nog komen.     De Golf van Biskaje, alom berucht en ... Lees verder »

Het jaar 1968

  ...Op 01 januari werd de SB motor weer gestart en ging op 02 januari de BB motor weer stop omdat de regulateur daarvan niet goed werkte. Het nieuwe jaar gaf alweer voldoende werk!   Voor de Portugese kust kwam de 'Gelderland' om ons, op volle zee, van ... Lees verder »

Het jaar 1969

  ...Weer een nieuw jaar en een nieuwe sleep.     Deze keer moesten we van Margate de kraanbakken 'Magnus IV en IX' van ‘Ulrich Harms - Bergung’ naar La Plata in Argentinië brengen.     Die reis onder gezag van kapitein D. van Dorp duurde ... Lees verder »

Het jaar 1970

  ...Op 16 januari kwamen we met de 'Groningen' in Balboa (Panama) aan en was het wachten op de aflossers. Die hadden vertraging. Na de aflossing overnachtten we in een hotel te Panama-stad en daar maakten we kennis met het opgeruimde levensritme van de Panamezen. De ... Lees verder »

Het jaar 1971

  ...Op 15 november keerde ik weer voor even terug op de 'Utrecht'. Om er 03 december weer af te stappen. Zelfs in die ene maand werd er nog een jop gemaakt.   De Belgische kuster 'Marc' dreef stuurloos 5 mijl van Cape Cornwall (Kilgoodh Ust) en werd op 29 ... Lees verder »

De jaren 1972 t/m 1976

  ...In die jaren was ik in de havendienst werkzaam en ging regelmatig naar Libië.   Zat je in de havendienst dan maakte je kans om op één van de havenslepers te komen. Het ene moment zat je op de 'Cornelis Willem' of de 'Junior'.   Een andere keer ... Lees verder »

Dit was mijn zeemansleven

  ...Aan de hand van foto’s en gegevens uit mijn 'memoriaal' heb ik mijn verhaal kunnen vertellen over mijn tijd op zee. Wat overblijft zijn de sterke verhalen, ze berusten op waarheid. Al zijn ze hier en daar wel wat aangedikt. Het werd een kruiende vloed van ... Lees verder »